
Bizzat 20 yılımı eğitime adamış biri olarak bu soru son zamanlarda kafamı epey kurcalıyor. 8 yıllık ilkokul, 4 yıllık lise, 4+4 yıl iki üniversite ve şimdilerde elime geçen aylık 5000 TL maaş beni bu düşünceye sevk eden en büyük etken.
Bakıyorum çevremdeki okumayan insanlara (lise mezunu yahut lise terk) adamların evi, arabası, benden daha fazla maaşı ve büyüyen çocukları var. Bende ise daha yeni evlilik, iş desen 2 yıl oldu ve zaten ev ile arabayı konuşmuyorum bile.
Allah’a şükür bizi bir yerden başka bir yere götüren 2002 model bir arabamız var ama işte mevzu o değil. Mevzu bunca eğitimden sonra hakettiğin değeri alamıyor olman yahut da arkadaşlarının sana açık ara fark atmış olması ekonomik anlamda.
Tamam okul bir şeyler katıyor. Bakış açımızı değiştiriyor. Bilimsel bir yaklaşım alışkanlığı kazandırıyor ama öte yandan gerçek dünyaya döndüğünde, paranın birçok şeyi satın aldığı hayatın acımasızlığını gördüğünde “acaba yanlış mı yaptım” demeden de edemiyorsun.
Ekonomik zorluklar yaşadığımız bugünlerden dolayı mı böyle düşünüyorum yahut da eğitimdeki son 10 yılım boşuna mı gitti bilemiyorum. Şu aralar kendimi yukarıda paylaştığım görseldeki aşağıda ezilip birilerini taşıyan ameleler gibi hissediyorum. Benimle bu duyguları yaşayanlar var mıdır?
Para konusunda haklısın fakat bilginin gücü hiç bir zaman bitmez. Paran biter. Evin biter. Araban biter. Hayatındaki birçok şey biter fakat beynindeki bilgi hiç bir zaman eksilmez, aksine gün geçtikçe artar. Elbette içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar insanlara bu tarz düşünmeyi salıklıyor fakat bu günler de geçecek ve o güzel günler geldiğinde iyiki okumuşum diyeceksinizdir.
Yadırgamıyor ya da küçümsemiyorum fakat şu anda asgari ücretle memur maaşının hemen hemen aynı olduğu bir ülkede okumanın bir anlamı kalmıyor bence. Sen kalk hayatının en güzel yıllarını okul sıralarında harca sonrada git iş bulma sorunu yaşa. Bu adil değil. Her şeyin hesabı kitabı var. Ülkede haddinden fazla üniversite var. Bu üniversitelerden haddinden fazla mezun çıkıyor. Bu da işsizlik sayısının artmasına neden oluyor. Benim gözümde şu anda Türkiye’deki birkaç üniversite hariç çoğu üniversitenin liseden farkı yok.
Zeynepciğim cevap çok açık. Okuyup, yurtdışında eğitimine devam edeceksin. Yüksek lisans, doktora vs.. amerika veya avrupa ülkelerine gidip eğitimini tamamlaman ufkunu genişletmekle beraber belki de sonraki hayatında sana fikir verecektir.